Les sorprenents declaracions de la regidora de Cultura, Raquel Durá, respecte a la necessitat de promoure la normalització de l'espanyol a la nostra ciutat, no sols sorprenen si no també indignen a aquells ciutadans que en la nostra vida diaria trobem tants impediments per a expressar-nos en la nostra llengua, la llengua pròpia dels valencians, el català.
L'espanyol és la segona llengua més parlada en el mon, desprès del xinés mandarí, atenent al número de parlants que la tenen com a llengua materna, sent el seu número total de parlants d'entre 400 i 450 milions de persones. Senyora regidora, li sembla a vosté que l'espanyol està en perill? Una altra dada, l'Instituto Cervantes (organisme encarregat de la difusió de l'espanyol pel mon) parla clarament d'una llengua en expansió: donat que en 1994 el nombre de parlants era d'uns 330 milions. Aixó suposa un increment de més del 35% en els darrers 10 anys.
Però no és només el fet de la salut de ferro de l'espanyol al mon, si no també el fet que en el nostre país els valencianoparlants vivim una situació de submissió lingüística. Encara que pot ser Durá pensa, com Juan Carlos de Borbón, que “Nunca fue la nuestra, lengua de imposición, sino de encuentro; a nadie se le obligó nunca a hablar en castellano: fueron los pueblos más diversos quienes [lo] hicieron suyo por voluntad libérrima”. Una altra mostra de desvergonyida hipocresia d'aquells que justifiquen de la manera més injustificable els abusos, ja no només contra les llengües minoritzades (el català en el cas del País Valencià o les llengües indígenes en el continent americà) si no els abusos per la força contra els pobles lliures que van ser sotmesos per les armes de l'exercit espanyol en diferents moments de la història; els mateixos indígines americans van ser massacrats en la conquesta del Nou Mon, nosaltres vam perdre el dret jurídic i històric a ser una entitat política sobirana amb el Decret de Nova Planta.
Senyora Durá, vosté m'indigna amb les declaracions que fa, que suposen una agressió directa a la meua llengua i a la meua cultura. A més, no si li ocorreix més que presentar aquesta proposta a l'entorn de la celebració dels 25 anys de l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià. Senyora Durá, dimitisca immediatament com a Regidora de Cultura.
Publicat a La Veu de Benicarló el 4 de desembre de 2008
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada