Aquests dies la premsa i els mitjans venen carregats d'informació que intenta explicar l'origen (1 i 2) d'aquesta crisis econòmica que ja se'ns ha tirat a sobre, a més de preveure la seua intensitat, durada i fórmules de solució. Sembla ser que els Estats Units d'Amèrica ja han mostrat el camí que els governs del mon econòmicament desenvolupat hauran de seguir: la injecció de quantitats mil milionàries d'euros per tapar el forat que ha creat la vaporització d'uns productes financers que han resultat ser poc més que això, vapor, fum.
Aquest és el curiós model capitalista que estem vivint, com deia no se qui aquests dies, els darrers anys de grans guanys els beneficis s'han individualitzat per a uns pocs, mentre que ara les pèrdues es socialitzen, es reparteixen entre el total dels ciutadans, hagen participat o no en aquells guanys i tinguen responsabilitat o no en les males pràctiques financeres que ens han abocat a la crisi.
D'ací a cinc o sis anys, quan els mercats s'hagen recuperat i tornen els guanys, recuperarà la societat l'actual "inversió"? Aplicaran els governs del moment impostos especials per a que les empreses tornen als ciutadans els diners que ara els estem deixant per a que tapen el forat? Possiblement molts de vosaltres que estigueu llegint aquestes línies pensareu que això no passarà. Pot ser, però deuria passar. De fet, ja fa uns anys que les organitzacions a favor de models de desenvolupament econòmic mundial sostenibles defensen l'aplicació de taxes als moviments internacionals de divises, com per exemple la Taxa Tobin. Deurem de ser nosaltres, els ciutadans, els que exigim als nostres representants polítics l'aplicació d'aquest tipus de mesures.
Publicat a la Veu de Benicarló el 10 d'octubre de 2008
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada