dimecres, 2 de juny del 2010

Atur registrat en maig: puja o baixa?

M'ha fet gràcia llegir el Cinco Días (és riure per no plorar) dos titulars aparentment tant contradictoris com "El paro baja en 76.223 personas en mayo, la mayor caída en cinco años" i "El paro sigue aumentando corregido el efecto del calendario". Però a vore, en que quedem? Puja o baixa l'atur registrat durant el més de maig? Doncs depèn, com no havia de ser d'una altra manera, de amb quin altre mes el comparem. L'atur entre abril i maig a disminuït al País Valencià en 5763 persones (1,09%), mentre que en el conjunt de l'estat ho ha fet en 80109 (1,82%). Però hem de tindre en compte que anem de cara a la temporada d'estiu i tradicionalment el més de maig es crea ocupació. Així doncs, hem de comparar també maig de 2010 amb el mateix més de l'any anterior. En maig de 2009 l'atur valencià es va reduir només en 1236 persones, per tant es reconeix la tendència estacional de creació d'ocupació, però amb menys força. Per una altra banda, la gràfica següent mostra la destrucció d'ocupació que hi ha hagut en Espanya els darrers 12 mesos. És veu clar que deixant de banda qüestiona estacionals, hi ha hagut destrucció d'ocupació.

Així doncs, com era d'esperar, en maig ha disminuït l'atur per efecte de la contractació de cara a l'estiu, però en canvi la tendència interanual és encara de destrucció d'ocupació. La bona noticia és, al menys, que aquesta destrucció d'ocupació és menor (5763 aturats menys en maig de 2010 front a només 1236 l'any anterior).

Finalment, aclarir que les dades publicades avui pel SPEE són un avanç de les dades definitives d'atur registrat que es publicaran segurament en 4 o 5 dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada