dilluns, 16 de novembre del 2009

Autobiografia de Charles Darwin

Us recomano moltíssim llegir l'Autobiografia de Charles Darwin, publicada per la Universitat de València dins la col·lecció de monografies de la revista Mètode. Enguany es compleixen dos-cents anys del naixement del naturalista anglès i cent-cinquanta de la publicació de la seua obra més important "L'Origen de les Espècies" [1] [2] (ja vaig parlar de l'Any Darwin en una entrada anterior). A més, es tracta de la primera vegada que s'edita l'obra sense censura en català. Resulta que a la mort de Darwin, la seua família va retallar aquells fragments que pensaven podien provocar cert rebuig cap al personatge per part de la societat de l'època.

Aquest és el darrer fragment amb el que acaba l'Autobiografia:
"Per tant, el meu èxit com a home de ciència, en la mesura que n'hagi tingut, ha estat determinant, segons el meu criteri, per qualitats i condicions mentals complexes i diversificades. D'elles, les més importants han estat l'amor per la ciència, una paciència sense límits per reflexionar llargament sobre qualsevol tema, dedicació en observar i recopilar fets i una bona part d'inventiva i de seny. Amb aquestes capacitats moderades que tinc, és veritablement sorprenent que hagi pogut influir en un grau notable sobre les creences dels científics en algunes qüestions importants."
Tota una demostració d'humilitat de l'home que va revolucionar les ciències naturals en la seua època i encara avui en dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada