Oficina del SERVEF. Font: ABC |
A continuació reprodueixo el meu article publicat a la web d'Intersindical el passat 07/07/2014.
La setmana passada es publicaven les dades d'atur registrat i d'afiliació a la Seguretat Social del mes de juny, i de nou el govern espanyol en treia tot el rendiment mediàtic, venent-nos eixes dades com la demostració clara de l'èxit de les seues polítiques econòmiques i d'ocupacio.
Que hi ha de cert en tot açò? Bé, és cert que l'atur registrat ha disminuït a nivell interanual. Són uns 310.000 inscrits menys en les llistes del SEPE en tot l'Estat, lleugerament per sobre de les 45.000 al País Valencià. També la variació interanual és positiva en l'afiliació en la Seguretat Social, encara que lleugerament menor, sobre les 290.000 afiliacions en Espanya i no arriba a 45.000 al País Valencià. A aquest ritme tardarem 10 anys a recuperar el nivell d'ocupació «pre-crisi»
L'evolució positiva davant la temporada d'estiu i -per què no, també s'ha de reconèixer- el haver tocat fons la crisi pel que fa a la destrucció d'ocupació, permeten al govern espanyol una interpretació triomfalista de les dades
Però com ja hem comentat moltes vegades en aquesta columna, aquesta no és la millor estadística per conèixer les dades reals del mercat de treball. Tant l'atur registrat com l'afiliació a la Seguretat Social són registres administratius al serveis de la gestió de diferents programes com la formació a treballadors, les prestacions per desocupació, les contribucions a la seguretat social, les pensions, etc
De fet, si ens fixem en les dades de la taula, veurem una curiosa discrepància. En primer lloc, la «disminució de l'atur», que pretesament transmet l'atur registrat, no coincideix amb la «creació d'ocupació», que suposadament ens comunica l'afiliació a la Seguretat Social. Tant en el cas valencià com en l'espanyol, el conjunt de la reducció de l'atur registrat no es transforma en la mateixa magnitud d'afiliació a la Seguretat Social. Com hem dit moltes vegades, una part de la reducció de l'atur registrat és una sortida de l'activitat de treballadors i treballadores que per l'efecte desànim abandonen el mercat de treball.
Encara així, el govern espanyol, una vegada i una altra, mostra aquestes dades atès que els errors de
mesura que impliquen els permeten una interpretació beneficiosa de les dades. Al menys en aquest
moment, per que el sentit de l'esbiaix podria canviar capritxosament. L'hipocresia arriba a l'extrem
que segurament quan es publiquen les dades de l'Enquesta de Població Activa (l'EPA) -la
metodologia correcta i consensuada a nivell de tota la Unió Europea per a conèixer l'evolució del
mercat de treball- es passarà de puntetes, com de fet ja ha ocorregut amb les dades del darrer
trimestre de 2013 i les del primer trimestre de 2014, que no permetien una interpretació tant
triomfalista de les polítiques econòmiques i d'ocupació dels governs espanyol i autonòmic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada