dijous, 3 de desembre del 2009

Formació, cicle econòmic i sobrequalificació

L'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) publica des de ja fa molts anys la serie Cuadernos de Capital Humano. Els darrers números d'aquesta serie exploten i donen difusió a les dades i conclusions d'altres estudis propis, més extensos. És una molt bona idea de difondre xicotetes "mossegades" d'informació. Se'ls ha de felicitar per un treball excel·lent.

El darrer número de Capital Humano tracta sobre la relació entre la sobrequalificació -la falta d'ajust entre el nivell d'estudis assolit i el lloc de treball desenvolupat pels joves- i el cicle econòmic. L'àmbit geogràfic de l'estudi es circumscriu a l'estat espanyol A mode de resum, aquest són alguns resultats interessants:
  • El nivell formatiu és la principal variable que explica la sobrequalificació.
  • Els universitaris tenen més probabilitat de patir sobrequalificació que l'estudiantat de secundària obligatòria.
  • L'educació i la sanitat presenten menor sobrequalificació que altres sectors de serveis.
  • Els autònoms i contractes indefinits presenten menor sobrequalificació.
  • L'any d'entrada en el mercat laboral influeix en la probabilitat de sobrequalificació.
Aquest darrer resultat és, pot ser, el més preocupant. Ve a significar que el jove que té la mala sort de trobar un treball poc qualificat en un moment de crisi econòmica, queda en certa manera "marcat" pel moment i arrossega al llarg de la seua vida laboral una major sobrequalificació que altres joves amb el seu mateix nivell formatiu. Una manera de sortir-se'n d'aquesta situació precària és, evidentment, una major mobilitat laboral: canviar de treball tot cercant-ne un de millor. Per desgràcia, la baixa mobilitat laboral és també una característica del mercat laboral valencià i espanyol.

2 comentaris:

  1. Molt interessant Raül, però aquest estudi em sona a cert acodit ... La darrera conclusió no es únicament la més preocupant si no que sembla la única treta d'un estudi en profuditat. La resta de conclusions,crec, responen mes al sentit comú que no a un treball d'investigació.

    Per cert, enhorabona pel bloc.

    ResponElimina
  2. Per una part, els Cuadernos de Capital Humano són extractes d'estudis més amplis del IVIE. Són un intent de difusió dels resultats d'investigacions que abracen molt més. Alguns resultats realment són més resultats descriptius que descobriments de causa-efecte. En eixe sentit et dono la raó, però tingues en compte que no són l'estudi complet.

    Per una altra banda, compte amb el que ens diu el sentit comú. Si en tinguérem prou amb ell per explicar la realitat, encara pensaríem que és el Sol el que dona voltes a la Terra! Els estudis també serveixen per confirmar patrons observables, com un pas previ a anar més lluny i intentar explicar les causes que hi ha darrere.

    ResponElimina