“El patrimoni cultural d’un poble comprèn les obres dels seus artistes, dels seus arquitectes, dels seus músics, dels seus escriptors, dels seus savis, però també les creacions anònimes, sorgides de l’ànima popular, i el conjunt dels valors que donen un sentit a la vida. Engloba les obres materials i immaterials que expressen la creativitat d’aquest poble, les llengües, els rituals, les creences, els llocs i monuments històrics, la literatura, les obres d’art, els arxius i les biblioteques.”
Així definia el 1982 l'UNESCO el concepte de patrimoni cultural. I és que el patrimoni d'un poble, d'una nació, és un conjunt indissociable de la pròpia identitat. Per això m'alegra tant una iniciativa com la de l'Associació Pere de Thous. Una iniciativa que, a més, han posat un marxa un grup de joves de la nostra ciutat, per a donar a conèixer als propis benicarlandos i benicarlandes quina és la nostra història.
El passat diumenge vaig participar en la seua visita guiada per Benicarló, amb l'inici a l'antic convent de Sant Francesc, actual Mucbe; passant pel barri de Santa Bàrbara -primer assentament extramurs de l'antiga ciutat medieval emmurallada i on s'ubica una de les darreres cases típiques de llaurador-, pel carrer Ample -ubicació d'antiquíssims testimonis dels orígens musulmans de la nostra població-, pels quatre cantons, l'antic ajuntament i el carrer de la presó, per finalitzar a la plaça de Sant Bertomeu.
Frares franciscans, soldats francesos i carlins, lliberals i conservadors, moros i cristians, pescadors i llauradors, malalts de còlera i metges que no fan miracles però porten la salvació del cos en forma de vacunes... aquests i molts altres són els protagonistes de la història de Benicarló.
L'Associació Pere de Thous ha emprès aquesta tasca de recuperació per a la memòria actual del que ha estat i és el patrimoni històric de la nostra ciutat. Han començat amb una activitat senzilla, però molt ben preparada i – sobre tot – amb gran il·lusió. Al realitzar una sèrie de visites guiades per elements històrics rellevants del nostre patrimoni rescaten la història i en la ofereixen de nou als benicarlandos i benicarlandes per a que no l'oblidem. Com cantava Raimon “Qui perd els orígens, perd la identitat”.
Publicat a La Veu de Benicarló el 7/08/2009
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada